Etikett04-konst-och-eget-skrivande
Läst 3136 ggr
ahrvid
2010-10-06, 20:13

Fantastiknovelltävlingen - resultat

FANTASTIKNOVELLTÄVLINGEN 2010:
DUBBEL-KG SLÅR KNOCK!
 
Nu är det sensationella resultatet klart av den elfte upplagan av Fantastiknovelltävlingen. KG Johansson - "författare, översättare, gitarrist och professor i rockmusik vid Musikhögskolan i Piteå" säger Wikipedia - slår knock och vinner. Igen!
Det gjorde han i tävlingen förrförra året också.
Dessutom - helt apropå, som om det inte var något särskilt med det - får han ett hedersomnämnande.
Bidrag har bedömts avidentifierade. Författarna Karolina Bjällerstedt Mickos och Niklas Krog, samt förlagsredaktör Jörgen Peterzén och förläggare/författare Cecilia Wennerström har endast fått novelltexterna, inga författarnamn. Juryn skall ha ett varmt tack för nedlagt jobb - den har haft en grannlaga uppgift!
Konkurrensen var hård. 117 bidrag inkom - flest i tävlingens historia! - och det var en salig blandning av science fiction, fantasy och skräck.
Den som till äventyrs vill kan redan nu sätta igång och fundera på bidrag till Fantastiknovelltävlingen 2011, dussinjubileet, som utlyses någon gång nästa vår.
Åtminstone de tre novellerna på prispallen kommer om ett tag att postas på arrangören SKRIVAs E-postlista (skriva-request@freelists.org, subject: subscribe, för att gå med) men vi förmedlar gärna kontakt till den som har något särskilt publiceringsprojekt. Ett stort tack även till föreningen Novellmästarna, utan vilken Fantastiknovelltävlingen i nuvarande form inte vore möjlig.
 
--Ahrvid Engholm
(grundare av SKRIVA och tävlingens kringadminstratör)

PRISLISTA:
1. "Mannen vid elden" av K G Johansson
2. "En vintersaga" av Alba Lundström Ramirez
3. "Författardrömmar" av Patrik Centerwall
 
HEDERSOMNÄMNANDEN:
(i bokstavsordning på titeln)
"Artificiell intelligens" av Torbjörn Wester
"Porträttet" av Katarina Aneer
"Vedergällningen" av Emma Pettersson
 "Änglarna av kvicksilver och kristall" av K G Johansson

Pristagarna (1:a 1000 kr, 2:a 300 kr, 3:e plats 200 kr) kontaktas för info om hur prissummorna skall översändas.
Kommentarer från juryn följer nedan. KBM = Karolina Bjällerstedt Mickos, NK = Niklas Krog, JP = Jörgen Peterzén, CW = Cecilia Wennerström.
Alla noveller kommenteras inte av alla i juryn. Juryn är fri att ge sina kommentarer som de känner för, om de tycker att de har något att säga.
 
"Mannen vid elden"
KBM: Bra fantasy är ofta en tolkning av människans villkor oavsett tid, plats och kostymering, och så är det i den här novellen. Här beskrivs det på en gång banala och djupt allvarliga med att vara människa i allmänhet och växande människa i synnerhet, och det görs till ackompanjemang av kryddorna, färgerna och musiken på livets oändliga basar.
NK: En genomtänkt och väl sammanhållen historia som blev en hel upplevelse. En saga med stora djup och många bottnar. Mannen vid elden har ett helt livs visdom i sin berättarröst. En saga att läsa om och om igen.
CW: Ett bra exempel på vad språket betyder för en berättelse. En osynlig handling pågår bredvid novellens faktiska, och den mystiken ligger i språkets rytm. Här finns dessutom en psykologisk skärpa: hur människor ställs inför och tvingas, eller tvingar sig själva, att göra omöjliga val.
 
"En vintersaga"
KBM: Det här är en förtjusande saga om snö och kärlek med en silverblank knorr på slutet. Såsom huvudpersonerna snöats in på byns värdshus, snöar läsaren in på den charmfulla historien och följer den ivrigt för att få veta vem huvudpersonen egentligen är.
NK: Drömsk och behaglig historia om en man som hamnat på villovägar, och som trivs med det. Väldigt behagligt tilltal. En julsaga för alla tider.
JP: I ett stort värdshus på landet bor det ett litet folk som alltid stänger till huset när vintern kommer. Hela bygden samlas då där och har med sig alla förnödenheter som kan krävas för att den mörka årstiden ska bli riktigt trevlig. Elden sprakar muntert i de öppna eldstäderna och härliga dofter sprids från köket. Alla sysslar med vinterns göromål: spinner och väver, slöjdar och lagar söndriga redskap. En dag en vinter kommer det en främling till huset utifrån vintern. Ungefär så börjar en mysig historia i hobbitisk anda och nog tycker jag ett det sitter ett och annat mumintroll i de mörka hörnen. Kanske början till något större?
CW: En söt och rar liten saga med knorr. Anspråkslös i handling och gestaltning, men mycket behaglig att läsa. Känns komplett.

"Författardrömmar"
KBM: Kallocain möter Fahrenheit 451 i tider av terrorbekämpning och obarmhärtig digitalisering. Man kan bli piratpartist för mindre!
NK: snygg idé med det framtida samhället som är så totalt digitaliserat och övervakat att konsten att skriva för hand på lösa papper blir ett brott.
JP: I en kanske inte allt för avlägsen framtid har en författare en hel del att tänka på, när han/hon ska skriva sina mästerverk. Bl a måste själva idén vara godkänd innan hon/han kan komma igång. Är författaren sen av det romantiska slaget och vill arbeta som man gjorde i gamla tider växer problemen. Att använda papper och skriva för hand är närmast kriminellt. En verkligt rolig och välskriven historia.
CW: Det här var nog den enda novellen som fick mig att skratta högt, och det är ett stort plus. En bisarr historia och en välbehövlig drift med alla som vill bestämma vad vi ska skriva och tycka så att det blir riktigt rätt och rättfärdigt.
 
"Artificiell Intelligens"
NK: Underbart underhållande och konsekvent genomförd historia om mänskliga försök att
skapa, och knäcka, artificiell intelligens. Hög igenkänningsfaktor och en ilande slutknorr.
 
"Porträttet"
KBM: I den här nätta, väl sammanhållna berättelsen används språket för att öppna bakdörren till läsarens hjärna och där inreda ett rum fullt av stämningar och dova färger. En fiskstjärt slår, en tjänsteflicka samlar ihop sina kjolar, och läsaren är genast där, trollbunden och förlorad till havsrået.
NK: En vackert och stillsamt berättad historia som värker av längtan.
JP: En ung konstnär får i uppdrag att måla ett porträtt av en underskön kvinna. Men modellen är inte vem som helst. Hon har fiskstjärt. Men en varm vänskap utvecklas mellan konstnären och den annorlunda flickan. Och han beslutar sig för att rädda henne tillbaka till havet. En vemodig och fint berättad historia, som fastnar i minnet. Jag kommer att tänka på H C Andersen och Ray Bradbury.
 
"Vedergällningen"
CW: Mycket tilltalande kuslig mystik med nutida troll som rör sig mellan dimensioner. Man anade en intressant värld, parallell med eller överlagrad vår egen, och det var lätt att inom sig se den ta form.
NK: Välskriven och otäck, med smart handling och ett ondskefullt löfte som slutkläm.
 
"Änglarna av kvicksilver och kristall"
KBM: Skillnaden mellan då, nu och sen. Skillnaden mellan himmel och helvete, mellan minne och längtan, mellan jag och du. I Änglarna av kvicksilver och kristall stoppas allt detta tillsammans med människans sanna ursprung och livets mening ned i en mixer och körs runt, runt till en glittrande smoothie som lämnar läsaren flämtande och upplyst.
NK: Riktigt klurig idé med änglar och tidsresor, och läsaren behöver ha tungan rätt i mun. En fascinerande blandning av sf och fantasy och ockultism.
JP: En historia om tidens paradox. Om en journalist som beger sig in i en virvel av sönderfallande tid, ett nexus, för att göra ett reportage om förhållandena där, där de olika rumstiderna går in i varandra. Men det finns ingen väg tillbaka till hennes nu. Många vägar finns det dock… Välskriven, fascinerande och spännande.
CW: En spännande och annorlunda miljö och ett världsomfattande grepp på handlingen. Välskriven fantastik med en helt egen tolkning av orsaken till all världens ångest. Inslag av både science fiction, fantasy och new age.

Upp till toppen