Etikett10-om-sajten-ifokus
Läst 5739 ggr
Skogselva
2010-03-02, 18:34

Att kritisera någon annans verk

Det är svårt att få kritik för sina verk, och det tycker jag är väldigt synd, så här följer en artikel om de två olika kritiktyperna.

Många skyr ordet kritik, ordet har en väldigt dålig klang, även om det är förståerligt kan jag själv tycka att det är helt orättvist.

Skräcken för kritik, både att ge och ta emot, kan vara förlamande. En person som väldigt gärna vill bli författare kanske är rädd för att skicka in sitt manus till förlag för att denne är så rädd för kritik.

Lika väl som man kan undvika situationer där man får kritik så kan man undvika situationer då man måste ge den. Vännen kanske inte vill läsa igenom manuset för att slippa såra den aspirerande författaren. Ibland läser kamraten manuset, men istället för att säga vad som kan behöva förbättring så kommer de vita små lögnerna, "det här är jättebra" eller kanske "jag har inte orkat läsa så noga, men det är verkligen bra."

Det är naturligtvis inte alltid som detta är lögner, men jag har själv märkt att de är vanliga. Visst är det roligt att få höra hur bra man är på något, men om det inte är sant så är det mer stjälp än hjälp.

N.N. har skrivit en berättelse som h*n låter sin kompis X.X. läsa. Storyn är väldigt spännande, men lite svår att följa för att det händer väldigt mycket lite väl fort.

Istället för att säga "det här är jättebra, Nomen Nescio, verkligen," så bör X.X. vara ärlig och säga "storyn är spännande, men det är lite jobbigt att hänga med när det händer så mycket saker hela tiden."

Detta är till större hjälp, då kan ju N.N faktiskt göra något åt sitt manus och utvecklas som författare.

Det finns två olika sorters kritik, konstruktiv (positiv) och destruktiv (negativ) kritik. Man behöver inte tycka om en text för att ge konstruktiv kritik, och man behöver heller inte ogilla en text för att ge destruktiv kritik.

Konstruktiv kritik

Det här är den sortens kritik som eftersträvas när man låter någon läsa det man skrivit. Jag vill inte höra "jättebra" när jag låter någon läsa mina verk, jag vill höra "spännande story, men det här hänger jag inte alls med på, du kanske ska göra så här istället. Tänk på det här i fortsättningen." Visst är det kul att få beröm, men är det inte sant så är det värdelöst. Komplimanger är styrkande, men sanningen behöver man också få höra. Det sistnämnda exemplet är till mycket mer hjälp, det hjälper mig att utvecklas.

För att sammanfatta, positiv kritik är kritik som ges med syftet att hjälpa. Ibland är det oundvikligt att såra någon, och man ska vara beredd på det, helst bör man inte komma med alltför mycket kritik utan att man blivit ombedd av författaren själv. Det är också viktigt att kritiken är snäll, alltså formulerad på ett sådant sätt att man förstår att det du säger är för att hjälpa inte för att stjälpa. Det kan vara bra att försöka få med något postivit också så att det inte bara blir en lista med endast fel.

Destruktiv kritik

Detta behöver inte innebära fraser som "fy fan vad dålig du är" utan det kan lika gärna vara "det här var jättebra" fast att det fanns väldigt mycket som skulle behöva förbättring.

Negativ kritik kan också komma ifrån välvilja, men att kritiken blivit felformulerad. Kanske framgick felen inte lika  tydligt för författaren som det gjorde för dig? Då kan det lätt uppfattas som gnäll och författaren blir irriterad istället för tacksam.

Negativ kritik kan naturligvis också ha det enda syftet att såra och sådana personer kommer det alltid finnas, då är det upp till författaren att inte ta det personligt.

Huruvida man vill ha kritik på sitt verk eller inte är väldigt individuellt, jag kan bara tala ur min egen synpunkt och efter egen erfarenhet. Jag blir nästan mer sårad när jag låter någon läsa igenom mina manus och denne vitljuger och säger "jättebra" för  då känns det som att manuset var inte viktigt nog för läsaren att kommentera. Det var inte viktigt nog att hjälpa mig.

Som exempel har jag bara tagit upp författaren och texten, men det gäller naturligtvis i alla situationer, positiv kritik kan få en att växa, men om den inte är efterfrågad och man får en massa kritik, även om den är konstruktiv, så kan det vara jobbigt. Innan man vet ifall kritiken är efterfrågad så bör man vara försiktig med att ge den trots att den grundar i all välvilja.

Får man kritisera någons verk på Fantasy (och/eller författartorget)?

Ja, det tycker jag, så länge man ger positiv kritik, kommentarer som är skrivna för att såra är naturligtvis inte välkomna. Och om man inte vet ifall författaren vill ha kritik på sitt verk, skriv något i stil med "spännande, men om jag får komma med förslag så borde du kanske skriva så här istället."

Om syftet med min artikel har lyckats så är ni nog alla lite mindre rädda för kritik än förut, hoppas jag.

Pernilla, värdinna för Månväsen ifokus och för Epoker ifokus. På månväsen kan ni just nu läsa om Den flygande holländaren, Spöken, m.m. och på Epoker finns att läsa om East India Trading Company och absint - men självklart mycket mer, bland annat stridvagnsspärrar och utdöda yrken!

Jag söker också medarbetare/artikelförfattare till båda sajterna. Är du intresserad av antingen Folktro eller Historia - eller kanske både och, så låt mig veta! Glad

Frida
2010-03-02, 19:13
#1

Tack så mycket Skogelva för den informativa artikeln! Jag hoppas att den ska hjälpa er alla här på Fantasy att komma med bra kritik till de andra medlemmarna, vare sig det gäller berättelser som är publicerade i Författartorget eller öppet på sajten.

Värdinna på Fantasy
Medarbetare på World of Warcraft

Skogselva
2010-03-02, 19:17
#2

Det var så lite så, glad att vara till nytta. Glad

Pernilla, värdinna för Månväsen ifokus och för Epoker ifokus. På månväsen kan ni just nu läsa om Den flygande holländaren, Spöken, m.m. och på Epoker finns att läsa om East India Trading Company och absint - men självklart mycket mer, bland annat stridvagnsspärrar och utdöda yrken!

Jag söker också medarbetare/artikelförfattare till båda sajterna. Är du intresserad av antingen Folktro eller Historia - eller kanske både och, så låt mig veta! Glad

Upp till toppen