Etikett06-varelser
Läst 22702 ggr
EmmaG
2008-08-17, 23:05

Gripen

Gripen, ett magiskt men våldsamt djur vars klor ansågs besitta magiska egenskaper, och en fjäder ifrån varelsen kunde göra en blind seende igen.

En av de mer otäcka fåglarna som finns är gripen, den ha ett lejons bakkropp, ett örns huvud och vingar och kloförsedda tassar.
Isidorus av Sevilla skrev; "Gripen kallas grip därför att den är ett bevingat fyrfotadjur. Denna typ av vilddjur föds i de hyperboreiska bergen. All kroppens lemmar är som lejonets, men vingarna och huvudet är örnens. De är våldsamt fientliga mot hästar. De sliter också itu en människa när de råkar på någon."
Denna föreställning om gripen som mycket våldsam håller i sig under hela medeltiden. Några av dess släktingar är harpya, sfinx och chimaira.
Liksom de flesta fabeldjuren uppkom gripen i Mesopotamien för att sen vandra in i den grekiska och romerska mytologin.

I sin sammanblandade djurform kombineras fågelns snabbhet, lätthet och örnens vaksamma blick med lejonets styrka och mod, och gripens klor ansågs besitta magiska egenskaper, och en fjäder ifrån varelsen kunde göra en blind seende igen.
en grip
Även Marco Polo nämner gripen. Han får höra att det på Madagaskar finns en fågel som han klassar som en grip. Han skrev; "Men jag är säker på att det inte kan vara tal om något annat än gripar med hänsyn tagen till den monstruösa storlek som de tillskriver fåglarna."
Men troligen var det inte alls gripar det rörde sig om utan om den numera utdöda fågelarten "elefantfågel" eller "madagaskarstruts" som den även kallades, en jättestruts som kunde vägde uppemot 500kg.   

I den medeltida kristna symboliken kom gripen att stå som symbol för Kristus 2 naturer: gudomlig (fågelaspekten) och mänsklig (lejonet).
Det var inte heller ovanligt att se gripar utanför kyrkor för att värja sig mot onda andar.

Gripen fanns även i fornsvenskan, då kallad "gamber" eller "griper", och går att hitta som motiv på t.ex. dopfuntar.
Anknytning till gripen går att finna på många ställen t.ex. vapensköldar, i som Griffen och tyska städer som Greifenhagen. Algotsönernas ätt med förankring i Västergötland hade redan under 1200-talets början ett avhugget griphuvud i sitt vapen.
en hippogriff?
Under senmedeltiden vidareutvecklades en variant av gripen till hippogriff/hipogryf, vars karaktär är liknande den grekiska hästen Pegasus och vår nordiska Sleipner, och det är ju just en hypogryf Harry Potter får rida i böckerna.

// Emma, aka Althea

Rockerland - En blogg för oss tjejer som är rock/metalheads
Altheatrollets blogg - En blogg för geeken

Raldor
2008-10-28, 03:37
#1

Södermanlands flagga.

Raldor
2008-10-28, 03:37
#2

Södermanlands vapen.

EmmaG
2008-11-01, 13:57
#3

Ah va kul Raldor ^^

// Emma, aka Althea

Rockerland - En blogg för oss tjejer som är rock/metalheads
Altheatrollets blogg - En blogg för geeken

Helena1978
2008-11-04, 03:17
#4

Både lastbilar (Scania) och personbilar har ju oxå gripen som logga.

Helena1978
2008-11-04, 03:17
#5

ett annat ex..

EmmaG
2008-11-04, 16:57
#6

#4 & 5 det har du rätti, det har jag inte tänkt på..

// Emma, aka Althea

Rockerland - En blogg för oss tjejer som är rock/metalheads
Altheatrollets blogg - En blogg för geeken

jberlin
2009-03-17, 21:43
#7

Sen finns det ju även en helt annan "tolkning" av Gripen som en allierad till människan i kampen mot allt det onda i världen. Denna tolkning används flitigt i flera fantasyböcker.

Då talas det i allmänhet om att Gripen hjälper mänskligheten i kampen mot drakar, som det enda effektiva vapen då de är mycket snabbare flygare, men långsammare i dykningar. Stridstekniken i detta fallet var då att gripen skulle försöka smyga sig upp bakom draken och flyga ikapp. Problemet är då ifall det finns en annan drake ovanför och dyker då gripen inte är snabb nog att ta sig därifrån utan måste försöka ta sig till samma höjd som draken är för att få sitt övertag igen.

Gripen används även som staty på Gustav Adolfs torg i Malmö.

Lite mer kuriosa är även att Scanias grip kommer från Skånes (Scania på latin) landskapsvapen som också är en Grip.

 Kort från www.skanerunt.se

jberlin
2009-03-17, 21:44
#8

kort från www.malmo.se

[magic13m]
2009-06-04, 12:21
#9

Gillar gripar. De är coola!

Upp till toppen