Etikett08-allmänt
Läst 6656 ggr
EmmaG
2008-08-16, 20:46

Magi och magiska föremål, del 1

Fantasy är en genre fylld med magi och magiska föremål, och visst kan man tycka att vad vore en fantasyberättelse utan detta? Det vore ungefär lika naturligt som russinbullar utan russin

Hoberna Frodo och Sam klättrar försiktigt nerför ett berg med farliga klippor, en bravad som hade varit omöjlig utan det starka, magiska alvrepet. När de väl är nere i ravinen i säkerhet tycker Sam att det är så synd att behöva lämna kvar det förträffliga repet, men han drar lite i det och det faller ner på marken. Frodo säger att det va tur att repet höll så länge som de gjorde, varpå Sam tar illa åt sig och påpekar att är det nåt han kan så är det att knyta knutar. Frodo tror då att repet har gått av men Sam håller upp ändarna och visar att det var helt och han säger " Tro vad du vill, herr Frodo. Men jag tror att repet lossnade av sig självt - när jag kallade på det.

I Tolkiens värd spelar magi och magiska föremål en avgörande roll, magi utgör förutsättningen för Midgårds existens och magiska föremål är uttryck för den magin. Å ena sidan vilar hela Midgårds framtid på om Frodo och brödraskapet lyckas föra ringen till Mordor och förstöra ringen som är knuten till en ondskefull magisk kraft. Om de misslyckas vinner Sauron och hans skräckvälde kommer råda i hela Midgård. Men om ringen förstörs så innebär det undergången för den gamla tidens ordning, något som alverna håller kärt, eftersom den världen är uppbyggd på magi.

Ringar tre skall alver se, under himlens rand,
sju för dvärgars härskare, som djupt i berget bor,
nio för människor, som döden tar omhand,
en för Mörkrets herre, på mörka tronen stor,
i Mordor, i skuggornas land.
En ring att styra dem, en ring att se dem,
en ring att fånga dem och till mörkret ge dem,
i Mordor, i skuggornas land.

20 ringar fanns det alltså som tillhörde de olika släktena och härskarringen som tillhörde mörkrets furste, och i Mordor kommer allt avgöras.
Jag har inte läst allt för mycket av Tolkien så ni som har gjort det kanske sitter på svaret men jag måste fundera över varför dessa ringar skapades, och varför, O varför skapades en mäktig ring som står över alla andra och som dessutom tillhör mörkrets furste? Det hela verkar inte helt uttänkt i min hjärna..

PalantirFörutom de magiska ringarna finns det gott om magiska föremål i Tolkiens värld, såsom Galadriels spegel, Palantiren, alvrepet som Sam & Frodo använde i artikeln inledning och även hel hög med svärd som Sting.

Fantasy är över huvud taget en genre fylld med magi, och visst kan man tycka att vad vore en fantasyberättelse utan magi? Det vore ungefär lika naturligt som russinbullar utan russin Flört

Magi går inte- och bör inte förklaras närmare, det är hela tjusningen och berättelserna får fantastiska inslag. 
Tanken att det finns något som magi har funnits hos människan mycket länge och återfinns i många ursprungsreligioner. Moderna religioner, som kristendomen, islam och judendomen lägger vikten på att det är inte människan som innehar magin utan det är de gudomliga makterna som åstadkommer det fantastiska.
Inom fantasy är det oftast trollkarlar och häxor som besitter magin, men den finns även i allt omkring oss, i skogarna, bergen och luften men magi kan även vara knuten till föremål såsom Tolkiens ringar, amuletter eller kors under medeltiden. Alla dessa föremål är laddade med magisk energi trodde man och kunde åstadkomma fantastiska saker.

Enligt Eddan offrade Oden ett öga för att få visdom och styrka. Han drack ur visdomens källa och lärde sig runkonsten, runorna gav i sin tur Oden magiska krafter. Överlag beskrivs runkunskap i Eddan som en magisk förmåga få förunnad, den som behärskar runor har stor makt.
Och oftast är det väl så att kunskap, storhet och makt kommer med ett pris att betala?

Detta är del 1 av 3 ur en artikelserie som är ett referat ur boken Tusen år av fantasy av Bo Eriksson

// Emma, aka Althea

Rockerland - En blogg för oss tjejer som är rock/metalheads
Altheatrollets blogg - En blogg för geeken

Upp till toppen