Etikett02-författare
Läst 5410 ggr
EmmaG
2007-11-30, 22:27

Philip Pullman

Lagom till premiären av Guldkompassen kommer här en liten artikel om författaren till boken

Pullman är född i oktober 1946 i Norwich, Storbritannien. För oss i Sverige är han relativt ny som fantasyförfattare, men hemma i Storbritannien har han fått flera utmärkelser och priser. För att nämna en så fick han 2005 Astrid Lindgrens litteraturpris.

I en intervju med SFbokhandeln svarar Pullman på frågan "Varför han började skriva" så svarar han; Det var för länge sedan, när jag gick i skolan. Jag gillade att berätta historier för mina vänner och mina syskon. Mest spökhistorier, för det var den typen av historier som jag tyckte om att läsa.

Och som många andra författare började han skriva ner dom och på den vägen är det. Att det blev fantasy i slutändan var dock en ren slump. Hans tanke var aldrig att skriva just fantasy. Det började med historiska romaner, deckare och någon form av sagor. Men så började han skriva på serien Den mörka materian, och efter att böckerna publicerades blev han inbjuden på många fantasyfestivaler och sci-fibokhandlar, så tillslut insåg han att det var fantasy han skrev trots allt.

Sen Sagan om ringen och Harry Potter blev film har fantasyn fått ett ordenligt uppsving, det är populärt nu och det skrivs böcker inom genren för fullt och fler böcker blir även film!
Är det bara en tillfällig trend eller kommer den att bestå? Pullman själv tror att genren kommer finnas kvar nu och att fantasyn kommer att bli ännu rikare.  

Guldkompassen blir film
Filmen bygger på den första boken i trilogin "Den mörka materian.
Allting börjar när Lyras farbror, Lord Asriel, återvänder till England med berättelser om en plats nära Nordpolen där man genom norrskenets skimmer kan ana en annan värld. Kanske är barriären mellan olika världar av någon anledning förtunnad där? Inte långt därefter försvinner Lyras vän Roger under mystiska omständigheter. Finns det ett samband mellan dessa händelser? Den unga Lyra blir snart indragen i ett farligt äventyr, vilket innefattar vetenskapsmän som kidnappar barn, den olycksbådande mrs Coulter, intelligenta isbjörnar, härar som drabbar samman i polarmörkret, onda och goda häxor, och så alethiometern, guldkompassen, en magisk sanningsmaskin med stor makt för den som kan använda den rätt. Lyras resa blir lång och riskabel och hon tvingas till slut inse att mycket mer än hennes eget liv står på spel.

Filmatiseringen av Guldkompassen är det största projekt som filmbolaget New Line tagit sig an sedan Sagan om ringen.

Varför tilltalas böckerna av barn som vuxna?
Antagligen beror det på att för barnen är det en spännande bok och tanken på en egen daemon är kittlande. De vuxna gillar ju givetvis också händelseförloppet men nog tilltalas de även av filosofin och teologin som finns där. Klassiska frågorna som "vilka är vi?" och "vad gör vi här?" berörs. Men Pullman har även stoppat in en portion kritik av kristendomen och kyrkan i böckerna.

**Pullmans egna tips
**I den nämnda intervjun med SFbokhandeln ger också Pullman sina egna råd och tips till blivande författare;- Vad jag menar med att man inte ska bry sig om andra är att man inte ska tänka på att behaga andra. Och man ska inte visa andra vad man skriver. Frågar man någon vad han eller hon tycker får man antingen svaret att det är lysande eller "tja, jag tyckte om det, men…" eller så säger de att det är avskyvärt. Inget av dessa påstående har man har någon nytta av. Om någon säger att det är hemskt blir man deppig och om någon säger "tja, det är bra, men…" så kommer man inte att komma överens om vad som är dåligt, och om man får höra att det är lysande så kommer man att sluta att anstränga sig. Strunta i andra, tänk bara på dig själv. Skriv den typ av historia som du själv skulle vilja läsa. Skriv det så bra som du kan, var ärlig mot dig själv, håll texten hemlig och privat, försök inte att vara andra till lags. Gör vad du själv känner för.

Bibliografi (utgivet på svenska)

Rubinen i dimman 1989
Guldkompassen 1997 (Den mörka materian, del 1)
Den skarpa eggen 1998 (Den mörka materian, del 2)
Det förtrollade urverket 1999
Fyrverkerimakarens dotter 2000
Råttpojken! 2000
Bärnstenskikaren 2001 (Den mörka materian, del 3)
Spökryttaren 2003
Aladdin och den underbara lampan 2004
Jack och fågelskrämman 2005
Den tatuerade fjärilen 2006

**Länkar
**Officiella hemsidan Officiella filmsidan

// Emma, aka Althea

Rockerland - En blogg för oss tjejer som är rock/metalheads
Altheatrollets blogg - En blogg för geeken

Frida
2007-12-03, 00:26
#1

Lysande! Gillade hans tips om att man inte ska lyssna på andra när man skriver. Hur gör han själv då när förläggarna läser manuset innan tryckning och vill ändra dittan och datten? Alla andra säger ju att det kan vara en bra idé att låta någon annan läsa det man skrivit för att ge synpunkter.

Värdinna på Fantasy
Medarbetare på World of Warcraft

EmmaG
2007-12-03, 11:26
#2

Ja, jag funderade lite på det… Alla andra säger ju att man ska emot åsikter ifrån sånna man litar på att låta läsa ens verk och som är ärliga..
Och direkt när boken hamnar hos förlaget kommer ju förläggarna att ha åsikter. Det är ju bara så! Vad gör man då?

// Emma, aka Althea

Rockerland - En blogg för oss tjejer som är rock/metalheads
Altheatrollets blogg - En blogg för geeken

EmmaG
2008-04-18, 12:47
#3

Läste detta på Catahya;

Philip Pullman har återvänt till några av karaktärerna i His Dark Materials/Den mörka materian. I hans senaste bok, Once Upon a Time in the North som gavs ut för någon vecka sedan, studerar Lyra i Oxford och upptäcker historien om hur det gick till när ballongflygaren Lee Scoresby lärde känna isbjörnen Iorek Byrnisson på Nordpolen. Med boken följer också ett spel som nämns i berättelsen.

Once Upon a Time in the North är varken den första eller sista boken som knyter an till His Dark Materials-trilogin. 2003 kom Lyra's Oxford och en bok om Will är planerad.

// Emma, aka Althea

Rockerland - En blogg för oss tjejer som är rock/metalheads
Altheatrollets blogg - En blogg för geeken

Upp till toppen