Etikett06-varelser
Läst 8448 ggr
EmmaG
2008-03-21, 22:40

Enhörningar

Ett stolt och vackert fabeldjur, men visste du att detta djur har varit känt sen 3000 år före Kristus?

I den förbjudna skogen utanför Hogwarts händer mystiska och underliga saker; enhörningar hittas döda.
Skogvaktaren Hagrid, samt eleverna Harry, Hermione, Malfoy, Neville och hunden Fang ger sig ut i skogen för att undersöka det hela. Harry undrar om det inte kan vara en varulv som dödat de vackra djuren. Hagrid svarar att en varulv inte är tillräckligt snabb.
"De e inte lätt å döda en enhörning, dom e mäktiga varelser. Jag har aldrig förr sett nån bli skadad."
Det måste alltså vara något eller någon annan fruktansvärd varelse som gör något så hemskt och ondskefullt.
Sällskapet delar upp sig i grupper och Harry slår följe med Malfoy tillsammans med hunden Fang. Djupare in i skogen går de, efter en tid finner de en död enhörning på marken framför sig.
"Harry hade aldrig sett någonting så vackert och sorgligt. De långa slanka benen stack ut i konstiga vinklar där den hade fallit och den pärlvita manen låg utbredd över de mörka löven."
Plötsligt hörs ett hasande ljud och en smygande varelse dyker upp. Varelsen sänker sig ner över den döda enhörningen och dricker med ett kraftigt belåtet läte dess blod.
Kentauren Firenze dyker upp, och varelsen försvinner bort. Firenze talar om för Harry sanningen om varför enhörningen är död.
Han talar om att döda en enhörning är en avskyvärd sak att göra, det gör bara någon som inte har nåt att förlora, men allt att vinna. En enhörnings blod kan hålla en vid liv, hur nära döden man än är. Men det är ett förfärligt pris att betala, man har dödat en oskyldig varelse för att rädda sig själv.

Och vem det var som var villig att betala det priset vet vi väl alla? ;-)

Enhörningen var och är ett fabeldjur med ständig aktualitet. Den avbildas oftast som en häst med ett spiralvridet långt horn i pannan. Tillsammans med draken är enhörningen de äldsta mest kända fabeldjuren och kan hittas runt om i världen såsom i Babylonien (3 500 f. Kristus), Mesopotamien (2 800 f.K), Egypten (1 200 f.K), Iran (900 f.K) och i Israel (200 f.K), i antingen konst eller litteratur.
Dessutom har djuret figurerat i Indien, Kina och Japan, och finns även beskrivet i Grekiska och Romerska skrifter.

I den judiska Bibeln har i moderna utgåvor hebreiskans "re'em" översatts med vildoxe, men i Septuaginta (den Grekiska översättning av Gamla testamentet) används termen "monoceros", som i den latinska versionen, Versio Vulgata, översattes med dels "rhinoceros" (dagens noshörning), dels "uniceros" (enhörning). För medeltidens lärde stod det alltså klart; Enhörningar måste existera eftersom Bibeln nämner dem.

Enhörningen, och framför allt dess horn påstods ha läkande egenskaper. Och på den vägen skapades handel med elefantbetar, narvalständer och valrossbetar under senmedeltiden och tidig modern tid. Folket som köpte dessa ville antagligen tro på att de kom ifrån enhörningar, och säljarna gick i god för detta.

Under senantiken uppstod tron att en enhörning endast kan fångas av en oskuldsfull jungfru. I kristen symbolik har detta gjort enhörningen en symbol för Jesus, trots att enhörningen figurerade i människors tro redan över 3000 år innan Jesus föddes. Ofta kan man se avbildningar av Jungfru Maria med en enhörnings huvud vilande i sitt knä.
Enhörningar finns avbildade i flera kyrkor runt om i Norden, såsom i Uppland, Almunge, Odensala, Valö och Ösmo, då oftast avbildad så som jag beskrev ovan tillsammans med Jungfru Maria.

Enhörningen har även i vissa folksagor stått för kärlek. Det sades under renässansen att enhörningarna inte lämnade hovspår efter sig utan istället lämnade de spår av små hjärtan.

Denna artikel är delvis ett referat ifrån boken Tusen år av fantasy av Bo Eriksson

// Emma, aka Althea

Rockerland - En blogg för oss tjejer som är rock/metalheads
Altheatrollets blogg - En blogg för geeken

EmmaG
2008-03-24, 19:54
#1

Tycker själv att enhörningar känns lite yngre fjortis (typ 12 åringar) men det var faktiskt riktigt intressant att skriva den här artikeln. Fick veta så mkt skoj jag inte hade en aning om! Är helt fascinerad över att enhörningar funnits i våran kultur i över 5000år! Förvånad

// Emma, aka Althea

Rockerland - En blogg för oss tjejer som är rock/metalheads
Altheatrollets blogg - En blogg för geeken

AnnaFreds
2008-03-24, 21:19
#2

#1 hade ingen aning att de hade funnits så länge :o intressant.

Hennum
2008-04-02, 02:31
#3

skulle gärna vilja veta lite mer om de förkristna enhörningarna jag. men det var väldigt spännande att läsa ändå :)

/ Johanna Hoogendoorn, ordförande för Kattens Talan

EmmaG
2008-04-02, 13:06
#4

#3 Ja, men det är nog svårt att hitta fakta om de tror jag :-/

// Emma, aka Althea

Rockerland - En blogg för oss tjejer som är rock/metalheads
Altheatrollets blogg - En blogg för geeken

Thenightwof
2008-04-02, 18:54
#5

Jag tycker att enhöriningar är ganska coola!Jag skulle vilja se en IRL!

Upp till toppen