Etikett06-varelser
Läst 13205 ggr
EmmaG
2008-03-21, 19:37

Midgårdsormen

Läs här om vem Midgårdsormen var och hur han undkom döden för Tors hammare

Midgårdsormen kommer ifrån den nordiska mytologin och är barn till guden Loke och jättinnan Angerboda. Hans syskon är Hel (kvinnan som hade hand om dödsriket), Narfe och Fenrisulven (en bestialisk monsterhund).
Syskonen hade först med tillåtelse av Oden bott i Asgård, men när Midgårdsormen växte sig alldeles för stor så kastade Oden ut ormen i havet. Ormen växte sig så stor att han kunde slingra sig runt hela Midgård och bita sig själv i svansen.

**En berättelse om när guden Tor möter Midgårdsormen lyder såhär;

**Tyr skulle besöka sin styvfar Hymer i Jotunheim, och Tor följde med honom dit. Det var fest och man åt och drack kopiösa mängder. Tor åt själv upp 2 av de 3 oxar som serverades, och drack upp nästan hela Hymers mjödförråd. Naturligtvis blev först Hymer rasande, men lugnade ner sig sedan och bjöd med Tor på en fisketur dagen därpå.
Nästa dag rodde de alltså ut på havet och fiskade. Tor agnade kroken med oxhuvuden. Hymer drog upp 2 valar men Tor lät sig inte imponeras av detta, utan rodde ekan ut på ännu djupare vatten och slängde ut repet med oxhuvudet på. Efter en stund ryckte det i repet och Tor började hala in. Men till Hymers förskräckelse var det självaste Midgårdsormen Tor hade fått på kroken!
Efter ett tags slitande fick Tor upp ormens huvud mot relingen, och Tor tog fram sin hammare Mjölner för att döda ormen. Men detta gjorde Hymer rädd, för skulle Midgårdsormen dö skulle hela havet rämna och Midgård med det.
Så Hymer drog upp sin kniv och skar av repet, ormen dök ner i djupet igen och Tor blev rasande och smällde till Hymer. Tor vände hem igen mot sin vän Tyr och Midgårdsormens liv var räddat.


I det lilla samhället Floby, Västragötaland (där jag själv växte upp som barn) så står dock sen 1994, Midgårdsormen utanför biblioteket dag ut och dag in i alla väder

// Emma, aka Althea

Rockerland - En blogg för oss tjejer som är rock/metalheads
Altheatrollets blogg - En blogg för geeken

AnnaFreds
2008-03-21, 19:53
#1

Intressant artikel. Finns "serieböcker" om midgård på biblioteket, dä-r har jag läst om det här, fast lite annorlunda då ;) Bra (Y)

moondancer
2008-03-21, 22:09
#2

Berättade en liknande historia om tor och midgårdsormen på berättarkvällarna. Nordisk mytologi är riktigttrevlig läsning när man hittar bra myter

//Olle
Sajtvärd för svensknatur.ifokus, miljö.ifokus och studier.ifokus

Upp till toppen