Etikett01-litteratur
Läst 6254 ggr
Frida
2008-03-07, 12:24

Minne, Sorg och Törne

I många år har Osten Ard styrts av Prester John från slottet Hayholt. Men högkungen är gammal och när han slutligen dör tar hans äldste son Elias över rikets styre. Vid sin sida har han prästen Pryrates som inte är någon vanlig ödmjuk gudsman.

   Simon var en helt vanlig pojke som slogs mot drakar, beväpnad med en träpinne, och drömde om att rädda jungfrur i nöd, slottspigan Hepziba i synnerhet. Han hade levt hela sitt liv som kökspojke på slottet Hayholt under husfrun Rachels och de andra pigornas översyn. Sina föräldrar vet han inte mycket om. Fadern drunknade innan han föddes och hans mor dog i barnsäng samma natt som Simon föddes. Han var en helt vanlig bortskämd pojke som hade svårt att koncentrera sig på en sak åt gången och som älskade att lyssna på doktor Morgenes spännande historier.

   Men livet på slottet blir sig aldrig detsamma när Elias beträder tronen av drakben. Joshua utan hand, Elias bror, förklaras som förrädare och slås i bojor under slottet. Kungens rådgivare, Pryrates, sprider skräck bland folket och kungen själv blir mer instabil för var vecka som går.
   Under en av sina vandringar i slottet hamnar Simon i slottets lägre nivåer och upptäcker Joshuas fängelse. Han skyndar efter hjälp hos Morgenes och tillsammans lyckas de hjälpa prinsen till frihet, till ett mycket högt pris. Pryrates upptäcker snart vad som har skett och Simon undkommer med nöd och näppe lågorna som omsluter Morgenes kammare.

   Så börjar Simons del i en kamp om liv och evig kyla. På sin väg till Joshuas fäste Naglimund stöter han på oväntade fiender, och ännu mer oväntade vänner. För det visar sig snart att det inte är bara den nye högkungen de har emot sig. En till synes oövervinnelig styrka har åter vaknat i norr och den sveper fram över landskapet med ett väldigt oväder framför sig. Det enda som kan rädda världen nu är Minne, Sorg och Törne…

   Originalserien Memory, Sorrow and Thorn består av fyra (tre) böcker skrivna av Tad Williams (ibland ges de två sista böckerna ut som en enda). I den svenska översättningen har dock varje engelsk bok blivit en miniserie i sig själv om tre böcker vardera. Här följer en redogörelse om vilken bok som är vilken:

The Dragonbone Chair - Tronen av drakben Simon Månkalv Simon Pilgrim Simon Snölock

Stone of Farewell - Avskedets sten Stormens öga Stormens Hand Stormens hjärta

To Green Angel Tower, part 1- Gröna ängelns torn Väntans sten Eldsnätter Den vindlande vägen

To Green Angel Tower, part 2 - Gröna ängelns torn (forts.)
Tårar och rök Erövrarstjärnan Det brinnande tornet

Av: Tramptass

  • [Personlig sida](javascript:void top.ShowProfile('Tramptass'))
  • [Kontakta](javascript:void top.ShowProfile('Tramptass', 'Contact.aspx'))

Datum för publicering

  • 2008-03-07

Värdinna på Fantasy
Medarbetare på World of Warcraft

Ijin
2008-03-07, 18:43
#1

Var kan jag köpa:D? Jag behöver någonting att läsa!

Frida
2008-03-07, 21:03
#2

Närmsta bokhandel. Detta är en av de typiska serier som helt vanliga bokhandlar oftast har när det kommer till fantasy. Rekomenderar serien varmt, men det lönar sig att köpa dem på engelska om man hittar dem eftersom det är färre böcker men samma innehåll. Sci-fi bokhandeln kan man dock alltid lita på: de fyra engelska böckerna för totalt 368kr. (Gå in under "W" och välj Williams, Tad i listan till vänster. Där står alla fyra böckerna om man scrollar ner lite.)

Värdinna på Fantasy
Medarbetare på World of Warcraft

EmmaG
2008-03-18, 21:59
#3

Vad tycker du själv om böckerna Tramtass? Värda att läsa?

// Emma, aka Althea

Rockerland - En blogg för oss tjejer som är rock/metalheads
Altheatrollets blogg - En blogg för geeken

AnnaFreds
2008-03-18, 22:16
#4

De verkar bra :D Vill också höra vad Tramptass tycker :)

Frida
2008-03-19, 09:31
#5

Jag gillar dem en hel del. Självfallet är det klyschigt med en pojke som inte vet något och som får ge sig ut på äventyr och att den nye kungen är en tyrann. Men det är enligt mig väldigt bra skrivet. Det är många karaktärer som kommer och går i berättandet och inte ett helt slutet sällskap som hela tiden tappar medlemmar. Historien är heller inte skriven från en persons synvinkel (som exempelvis Belgarion och Mallorea) utan den hoppar mellan olika händelser runt om i världen. Man får således även veta vad de inte allt för goda karaktärerna har för sig medan våra hjältar försöker rädda världen.

Sen finns det karaktärer vars raser jag inte har stött på i annan fantasylitteratur hittills. Nog för att Sithierna är en exakt kopia av alverna men enligt mig gör det inte så mycket. Jag är ändå mest förtjust i de små trollen :)

Värdinna på Fantasy
Medarbetare på World of Warcraft

Upp till toppen