Etikett01-litteratur
Läst 7261 ggr
EmmaG
2008-01-01, 19:36

Beowulf

Om ett engelskt nationalepos som handlar om hjältedåd, monster och drakar

Beowulf är ett känt kväde, ett engelskt heroiskt epos som kom till någongång mellan 700-1000 talet. Olika experter har daterat det lite olika. Kvädet består av 3183 rader och har egentligen ingen titel men har blivit känt under namnet Beowulf.
Och känt har det varit sen början av 1800-talet. Beowulf är den enda större överlevande anglosaxiska verket, och trots att det till störst del utspelar sig i Skandinavien blivit Englands nationalepos.

Kvädet utspelar sig under 500-talet och Beowulf, som är geaternas hjälte, kämpar mot 3 fiender.
- Grendel. Som föröder Heorot, och dess invånare i Danmark
- Grendels moder
- En drake, efter att han återvänt hem och blivit kung. I detta slag blir han dödligt sårad.

**Var Beowulf en riktig person?
**Att Beowulf verkligen har existerat som person går inte att bevisa, till skillnad från hans kung Hygelac. I kvädet får man ett släktträd, men det går ändå inte att bevisa om han fanns eller ej.

Handlingen i korthet
Hrothgar är kung av Danmark, med trollet Grendel hemsöker hans stolta hall, vid namn Heorot och dödar hans män. Beowulf anländer till kungahallen med 12 kämpande män. Man får veta att Beowulfs far har varit vän med kungen, och att Beowulf nu ska återgälda vänskapen genom att besegra Grendel. Han har dessutom fått veta att Grendel inte använder sig av vapen, och därför ska han själv inte göra det heller.
Vid en stor fest förolämpas Beowulf av en släkting till kungen, och Beowulf genmäler detta med stolta ord. När alla senare sover ruset av sig kommer Grendel och anfaller dem i sömnen. Beowulf går i närstrid med Grendel och i striden sliter han av honom ena armen, varpå Grendel återvänder till sitt hem i en närliggande sjö. Att Beowulf valde att inte använda vapen visade sig vara tur det för i striden upptäckte man att inga vapen biter på Grendel.
Dagen efter hyllas givetvis Beowulf och det är uppenbart att Grendel inte kunnat överleva striden kvällen innan. En bard passar på att skalda ihop en sång där Sigmunds (se Völsungasagan ) äventyr jämförs med Beowulfs hjältedåd. Och återigen skall det festas i kungahallen och drickas och även denna fest slutar med en strid då Grendels moder kommer för att utkräva hämnd. Dock visar det sig att Beowulf inte befann sig i hallen utan sov i sitt eget hus strax intill.
Nästa dag ger sig en tropp av till sjön för att göra slut på dessa hemsökelser, men endast Beowulf vågar sig ner i vattnet.
Väl där nere i en grotta träffar han på Grendels moder, och intill ligger Grendels döda kropp. Beowulf och moder strider mot varandra och tillsist segrar Beowulf och han belönas med armringar i guld och stora tal till honom.


Beowulf möts av danernas kustvakt.

Beowulf och hans män beger sig hemåt, och här är första delen av kvädet slut. Del 2 utspelar sig senare.
Beowulf har nu blivit geaternas kung, och nu är det hans tur att bli hemsökt - av en drake. Draken ödelägger hela landet döddar Beowulfs undersåtar. Beowulf och hans tappraste män söker upp drakens håla, och slåss mot draken men striden slutar oavgjort. Senare dräper dock Beowulf draken men får ett dödligt sår. På sin dödsbädd uttalar han diverse profetior om hur hans folk kommer att kämpa mot svearna. Beowulf läggs i en stor gravhög med drakens skatter, med utsikt över havet.

// Emma, aka Althea

Rockerland - En blogg för oss tjejer som är rock/metalheads
Altheatrollets blogg - En blogg för geeken

Sehvrin
2008-01-03, 12:15
#1

Bra artikel =)

Någon gång skulle jag vilja höra detta epos berättat, för jag tror att det gör sig bäst så (har hört att dte är rätt segt att läsa) Tyvärr började jag gå på berättarkvällerna efter att det blivit berättat, så jag får se när jag får höra den.

Dock har jag hört ett mycket bra alternativt slut på sagan som en av mina kompisar berättade på berättarkvällen. Fast just nu är jag för lat för att skriva en resumé av det ^^'

//Johanna, medarbetare på miljö.ifokus, svensknatur.ifokus och studier.ifokus

EmmaG
2008-01-03, 14:32
#2

Men du får jättegärna skriva en resume av det när du orkar!

// Emma, aka Althea

Rockerland - En blogg för oss tjejer som är rock/metalheads
Altheatrollets blogg - En blogg för geeken

Upp till toppen