Etikett06-varelser
Läst 8229 ggr
EmmaG
2007-12-07, 22:44

Kraken

I filmerna Pirates of the Carabean fick vi lära känna Kraken lite grann, men myten om Kraken har funnits bra mycket längre än vad filmerna har gjort.

Kraken är först och främst ett havsmonster tillskriven de norska fiskar- och sjömanstraditionerna. Bergens biskop Erik Pontoppidan gav 1752 ut boken "Norges naturlige historie", där han skriver att Kraken lurar på havets botten där den föder rika stim av fisk med sin avföring, men om den stiger upp till ytan så måste fiskare i närheten snabbt lämna platsen eftersom de riskerar att dras med ner i djupet när Kraken återvänder till havets botten, då den samtidigt skapar en står vattenvirvel.

Men Kraken syns inte bara i Piratesfilmerna utan även i Jules Vernes "En världsomsegling under havet". Sci-fiförfattaren John Wyndham gav 1953 ut boken "The Kraken Wakes". Även i barnfilmen Atlantis - Milos återkomst finns Kraken med.
1830 skrev poeten Alfred Tennyson dikten "The Kraken".

"_Below the thunders of the upper deep;
__Far far beneath in the abysmal sea,
__His ancient, dreamless, uninvaded sleep
__The Kraken sleepeth: faintest sunlights flee
__About his shadowy sides; above him swell
__Huge sponges of millennial growth and height;
__And far away into the sickly light,
__From many a wondrous grot and secret cell
__Unnumber'd and enormous polypi
__Winnow with giant arms the slumbering green.
__There hath he lain for ages, and will lie
__Battening upon huge seaworms in his sleep,
__Until the latter fire shall heat the deep;
__Then once by man and angels to be seen,
_In roaring he shall rise and on the surface die."

Det sägs också att Krakens armar var så långa att de nådde ända upp till toppen av masten på ett skepp. Och den attackerar skeppen genom att slå sina armar runt skeppet och fick skeppet att kapsejsa, och besättningen blev antingen nerdragna i djupet eller uppätna.

Kraken porträtteras oftast som en gigantisk bläckfisk. Och det finns de ju faktiskt på riktigt också, jättebläckfiskar alltså. Under 1930-talet så rapporterades minst 3st fall där skepp blivit attackerade. Dock var det bläckfiskarna som for mest illa av dessa händelser då dem gled in skeppets propeller. Antagligen så misstog dem skeppen för valar.
Det är alltså troligt att det är just sådana här händelser som gav upphov till myten om Kraken. T.ex. på 1700-talet seglade ett skepp ut ifrån Angola, Afrikas kust och det är troligt att dem råkade ut för just en jättebläckfisk som misstog skeppet för en val och kapsejsade det. På den tiden var skeppen inte heller så stora, så det är inte helt omöjligt.

// Emma, aka Althea

Rockerland - En blogg för oss tjejer som är rock/metalheads
Altheatrollets blogg - En blogg för geeken

virre_erriv
2007-12-08, 01:58
#1

Linneaus (Carl von Linne) klasiciferade Kraken som tillhörande Celaphod arten och kraken likande varelser finns i äldre mytologi….

(Jag kollade också wikipedia… men den engelska, för jag hade för mig att kraken fanns nämd i uppenbarelseboken, men tydligen inte (fast jag tror det finns sjömonster där med), men i Pratchetts - Good Omens (Goda Omen på svenska) har Kraken en roll)

EmmaG
2007-12-08, 09:59
#2

Jo, jag läste eng. wiki, men fattade aldrig att det var vår Carl von linne som va LinneusGenerad

// Emma, aka Althea

Rockerland - En blogg för oss tjejer som är rock/metalheads
Altheatrollets blogg - En blogg för geeken

Hennum
2007-12-09, 02:59
#3

och så hade skeppen inga propellrar :D dumma propellrar. :(

det var en jättebra artikel, spännande.

/ Johanna Hoogendoorn, ordförande för Kattens Talan

virre_erriv
2007-12-12, 11:11
#4

Född som Carl Nilsson eller något sådant, tog namnet Linneaus för att låta fin och latinsk när han började skriva, blev senare adlade Carl Von Linne … Efter 49 tror jag det var…

(Jag har skrivit rollspelsäventyr där Linneaus är delaktig)

svava
2007-12-13, 21:40
#5

jätte bra artikel.
dom har ju hittat en sqwid (10 armars, bläckfisk har 8 armar) som var 19 meter från huvud till toppen på en tentakel. Så man kan ju tänka sig att myterna har ett spår av sanning. Tänk er själva att råka ut för en sådan när man är på en båt mitt ute till havs på 1600-1700 talet, eller tidigare. måste varit skräck..

EmmaG
2007-12-13, 22:15
#6

#5 Jo precis. Historierna av Kraken är inte så konstiga egentligen om man tänker tillbaka några århundraden med deras båtar & en såndär jätte ^^

// Emma, aka Althea

Rockerland - En blogg för oss tjejer som är rock/metalheads
Altheatrollets blogg - En blogg för geeken

starhawk
2007-12-26, 16:36
#7

Det finns en historia från Indiska Oceanen på ett fartyg brukade man under nattvakten hänga ut lyktor från skeppssidan då dessa lockade till sig allehanda fiskar, en natt försvann plötsligt alla fiskar och sjömannen tittade på något stort runt objekt, det tog ett slag innan han insåg att det var ett öga han såg, med lyktan på en stång gick han utmed relingen och såg manteln som pumpade och armarna när han kom till armarnas slut insåg han att han gått hela fartygets längd, 54 meter!

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

EmmaG
2007-12-26, 22:36
#8

#7 Wow! En myt? Från när i tiden utspelar sig händelsen?

// Emma, aka Althea

Rockerland - En blogg för oss tjejer som är rock/metalheads
Altheatrollets blogg - En blogg för geeken

Upp till toppen