03. Film & serier

Sagan om Ringen - Trivia

2015-10-22 16:26 #0 av: Rita-S

Tänkte dela lite roliga trivia från filmen Sagan om ringen med er!

När Ian McKellen smällde pannan i taket i hobbithulan var det inte inskrivet i manuset. Det var ett rent olycksfall.. som alla skrattade så mycket av i efterhand och som Ian gjorde så bra jobb att maskera med att bara spela vidare så de valde behålla det i filmen!

När Gandalf har sin stora scen mot balrogen står Ian faktisk och spelar mot en pingisboll ;)

han som spelar Gimli, John Rhys-Davies, är den högste av hela gruppen som åkte mot Mordor. Han är mer än 185cm hög.

När Pippin får äpplet i huvudet är det Viggo Mortensen själv som kastar. De fick ta om scenen 16 gånger innan det var rätt, och alla mistänker Viggo tyckte det var skitkul ;)

När drakfyrvärkereriet exploderar i filmen är skriket ni hör från Billy Boyd; han vart skrämd på riktig då han tills då trodde fyrvärkeriet skulle sättad in digitalt som datoranimation och han var oförberedd!

älviskan som talas i filmen är Tolkiens äkta Quenya-språk som han utvecklade. Helt korrekt i gramatik och uttalan. Nästan iaf ;)

det gick med över 12,5 milljoner plastringar för att simulera ringbrynja i filmen. 

Bilbos födelsesdagskaka var gjord av Polystyrene, och de 111 ljusen på kakan satte eld på hela kalaset!

Peter Jackson syns utanför värdshuset i början mumsande på en morot. Han hade tänkt använda pipa men mådde så illa av ett par piff så han körde morot-style i stället. 

Ljuden från orcarna i Moira är egentligen ljudet av Pungråttor i natten!

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2015-10-26 00:09 #1 av: rudyC

i dom två tornen så lånade peter en arena med folk som skulle se på match eller nått sånt och sen fördubblade han det till filmen när saruman talar till orcerna och dom kurupta människorna

Anmäl
2015-11-10 07:52 #2 av: Sommarek

#0 Med risk för att vara lite språk-nazist så kan man till nöds kalla Tolkiens största språk för "alviska", men eftersom de är olika språk nämner man dem oftast vid deras respektive namn istället, såsom sindarin och quenya.

"Alviska" har fått ett riktigt dåligt rykte online sedan ett rollspelargäng kallar The Grey Company utgav en version av vad de påstod var Tolkiens språk men som egentligen var en salig blandning av sindarin, quenya och rent hittepå och som innehöll ord som Tolkien inte skapat själv. Så gott som alla film-fans svalde bluffen rakt av och gick runt och använde fraser som "f*ck you" och annat som definitivt inte var Tolkien.  Förskräckt   Däremot all respekt för David Salo och de andra som skapat filmspråket då de studerat relationerna mellan de båda största språken och sedan skapat nya ord utifrån det.  Får idé

Sajtvärd på Wicca ifokus och Halland iFokus 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.