Annons:
Etikett03-film-serier
Läst 7586 ggr
Rita-S
2015-10-12 18:58

Snabb genomgång av Fantasy-filmer del två

Fantasy fascinerar och underhåller en stor grupp människor, och kommer nog göra det i årtionde framåt. Jag tänkte gå genom lite supersnabbt olika fakta genom tiderna! Jag fortsätter i denna del två om fantasyfilmer!

Då kör jag vidare med del två där jag går snabbt genom Fantasy i filmvärlden årtionden för årtionden. Förra del slutade med 1950 till 1960. 

Mellan 1960 och 1970: 

I detta årtionden fick man se en hel del nya saker. Harryhausen utmärkade sig mest med sin "Jason and the Argonauts" från 1963 där han anses ha skapat ett mestervärk med stop motion-scener med statyer, skelett, Harpies och Hydra, bara för att nämna något, och han slog till med fler filmer; Jules Vernes "Mystiska ön", "One million years B.C"  och "The valley of the Gwangi" bara för att nämna några. 

Även böcker av Ryder Haggard vågade man sig på och "She" kom i 1965, samt "The vengance of She" i 1968 där man värkligen klarade visa på bild de mer övernaturliga delar av berättelser än man lyckats i tidigare decennier av film. 

Det var även under detta tiåret att Hammer Film productions för allvar började visa framfötterna i filmvärlden, båda She-filmerna är i deras regi. 

Mellan 1970 och 1980: 

Nu börjar animationer att sticka fram sig mycket mer, och även för vuxna lanseras det animerade filmer för att bättre få fram övernaturliga och fantasi-delar. Filmer som Wizards lanserades i 1977, men hade rätt måttlig success, det var fortfarande riktig film som värkligen fångade interesset bland biopubliken, och detta satte hårt präss på regissörerna och filmskaparna att lyckas få till det man ville lyckas med. 

Under detta årtiondet blommade det även upp en kombination av Fantasy och Horror i mycket stor grad, och man hittar riktiga rysare som olika vampyrfilmer och andra klassikers som Dr Jekyll and Hyde, Frankenstein och så vidare får nya chanser på filmduken. Vem av oss minns inte Christopher Lee som Dracula i tallösa filmer från exempelvis Hammer Film Studios?

Men det vi ser mäst av nu är att man även börjar blanda in Fantasy i komedier, och filmer som Monthy Python and the Holy Grail dyker upp i 1975 och får en hel värld att vrida sig i stolen i skratt. Sinbad Sjöfararn får två nya filmer åter igen i 1975 och 1977 med "The golden Voyage of Sinbad" och "Sinbad and the eye of the tiger". 
Vidare kommer filmer som Mary Poppins, Willy Wonka och chockladfabriken, och andra godingar som i dag räknas klassikers. 

Mellan 1980 och 1990: 

Nu rör det på sig! Stora fantasyfilmer lätt mixtrat (eller tungt mixtrat) med horror, komedi och sci-fi rusar fram. Fantasy börjar bli riktig poppis nu, vi ser filmer om Arthur och riddarna av det runda bordet som i "Excalibur" från 1981, Legend från 1985 (som Tom Cruise faktisk spelar i ;) ) Time Bandits, Highlander, Princess Bride, Willow, och you name it! Det rusar fram familjefilmer, vuxenfilmer, barnfilmer som även vuxna älskar och vi äter allt vi får, gör vi inte?

Nu börjar man även se att animationer börjar ta del av filmerna, animerade filmer, dockfilmer och annat dyker fram och man experimenterar hejvillt med kostymer, smink och specialeffekter. 

Framför allt ser vi Jim Henson med The Dark Crystal och Labyrinth sticker fram fötterna på mix av dockor, kostymer och skådisar, och skapar två ikoniska filmer som i mina ögon håller mått än i dag. 

En annan film som kombinerar animationer och skådisar är Robert Zemeckis som skapade "Who framed Roger Rabbit". En prestanda som blev repeterat några år senare i en helt annan film. 

Mellan 1990 och 2010: 

Nu rullar det på ordentlig. Animationer, smink, kostym och annat har nu blivit så bra att man lyckas göra filmer som Dracula, Edward Scizzorhands, Den gröna milen och motsvarande. 

Även animerat film slår sig på allvar fram när japanske anime-producenter släpper stora namn som Princess Mononoke, Howls moving Castle och annat som för allvar får de vuxnas ögon upp för charmen och magien i en animerat film. 

Datoranimationer börjar även för allvar att skjuta fram sig, det har redan sedan 60talet blivit använt små bitar animation här och där, men numera kommer det hela filmer med enorma mängder datoranimationer, och första film som i sin helhet var datoranimerat var Toy Story från 1995. 

Efter som åren går och datorerna blir mer och mer kraftfulla kan man skapa mer och mer realistiska animationer och kombinera med riktiga skådisar, och kostnaderna gick under årens gång ned för att få till de olika animationer. 
Från att vara något man kunde få till endast om man hade den största superdatoren till att vilket som helst filmstudio hade tillgång på verktygen själv och endast behövde anställa någon som fattar hur man gör. 

Och nu kommer de som pärler på en snor. Harry Potter. Nya  Star-wars filmer. Nya star-trek filmer. Sagan om Ringen. Twilight. Alice in Wonderland i ny filmatisering. Hobbit-filmerna. Det finns ingen gränser för vad man nu kan få til i filmens värld, och var och en av regissörerna slår till på att börja filmatisera något man aldrig vågat förut, eller göra nya versioner av redan existerande filmer för att "göra om, göra bättre". Och vi beklagar oss inte för det. Vi i fantasy-fanskaran har nu ett "nytt liv" så att säga, och kan med glädje se fram till nya filmer som kommer. 

Dock är det fortfarande inte fel att behålla glädjan över de gamla godingarna som har så hög nostalgisk värde för oss, eller hur? :) Vi skall ju fortfarande inte glömma de fantastiska prestationerna genierna före datoranimationen lyckades med glasspinnar, tejp, lite färg och glitter lyckades få till.

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Annons:
Upp till toppen
Annons: