Annons:
Etikett03-film-serier
Läst 19062 ggr
Shanea
2011-05-31 22:51

Sagor får nytt liv

De senaste åren har det blivit lite utav en trend att försöka skapa nytt liv i gamla sagor och berättelser på filmduken. Rödluvan, skönheten och odjuret, Gullivers resor och Alice i underlandet är alla sagor som fått se nytt ljus de senaste åren.

En saga för vuxna

En av de nyaste tillskotten är den nya filmen Red Riding Hood som hade premiär den 20 April 2011 i Sverige. Rödluvan är historien om en liten flicka som blir uppäten av stora stygga vargen när hon är på väg till sin farmor i skogen. Rödluvan som folksaga har berättas i flera hundra år. Den skrevs först ner av Charles Perrault på 1600-talet, och även av bröderna Grimm på 1800-talet, men tros ha berättats betydligt längre. I denna nya tolkning så finns det dock ett inslag av åtrå och en sexuell underton som knappast hittas i den ursprungliga sagan. Det handlar om förbjuden kärlek och avundsjuka, förutom att det springer omkring en varulv i skogen förstås. Man kanske helt enkelt skulle kunna kalla Red Riding Hood för en vuxenversion av den ursprungliga sagan. Catherine Hardwicke som är regissör i denna film regisserade även Twilight, och den lite vemodiga, sällsamma känslan från Twilights inledning återfinns även här. Personligen tycker jag att det är ett inslag som passar Red Riding Hood väldigt bra. På det hela är det helt klart ganska mörk historia som även om man återanvänder några klassiska drag från sagan bjuder Red Riding Hood på flera överraskningar. Till och med när man tror sig veta vem som är boven i dramat kan man mycket väl visa sig ha fel.

En modern tolkning

Trots att det finns en hel del skillnader, och man har lagt till nya element så utspelar sig ändå Red Riding Hood i samma miljö som sagan gör. I filmen Beastly har man valt att göra en mer modern version av skönheten och odjuret. Filmen handlar om den populära high school killen Kyle som utsätter en ung tjej vid namn Kendra för ett spratt. Det visar sig dock att Kendra är en häxa som kastar en förbannelse över Kyle, från och med nu kommer han vara lika "ful" på utsidan som han är på insidan. För att bryta förbannelsen måste han få någon att bli kär i honom som han nu ser ut. De flesta av oss känner igen historien, men den här gången är det anpassat på en modern miljö där en vacker prins har ersätts av en snygg kille från innegänget på high school. Beastly hade premiär 4 Mars i USA, men än så länge finns det inga uppgifter om eller när den kommer att komma till Sverige.

Vissa sagor blir aldrig tråkiga

Man kan undra över vad det är som gör att vissa sagor och berättelser kan överleva så här länge, alla kan redan historien, men ändå fortsätter de att dra nya besökare till biograferna. Vissa teman och varelser verkar helt enkelt fortsätta att återkomma på filmduken, inte minst när det gäller hjältesagor. Supermannen, batman, hulken, och Robin Hood är alla figurer som har filmatiserats flertalet gånger.

Källor

Nationalencyklopedin, 2011-05-20
http://www.ne.se/enkel/rödluvan

Nationalencyklopedin, 2011-05-20
http://www.ne.se/den-sköna-och-odjuret

Internet Movie Database, 2011-05-20
http://www.imdb.com/title/tt1152398/

Foto: Sanna Ellesjö

Medarbetare på Fantasy. Försöker även underhålla på pipiga bloggen.


Annons:
Endroppeihavet
2011-06-01 13:24
#1

Problemet med filmen Beastly är ju att "odjuret" fortfarande ser cool ut. Han ska ju vara ett odjur, bortom all hjälp. Det får samma effekt som i "She's all that", där en redan snygg tjej ska "förvandlas" och bli snygg (snyggare). Högst komiskt tycker jag. Men samtidigt så var den ju helt okej underhållning ändå. Konceptet är ju trots allt ganska svårt att misslyckas med.

Medarbetare på Häxor och Fantasy.

Shanea
2011-06-01 16:14
#2

Jo, det är vad jag har hört även om jag ännu inte sett den själv, men inte tyckte jag att han såg så frånstötande ut… annorlunda visserligen. Men känns som ett vanligt Hollywood problem, inte ens det som ska föreställa fult får vara oattraktivt.

Medarbetare på Fantasy. Försöker även underhålla på pipiga bloggen.


Endroppeihavet
2011-06-01 16:27
#3

#2 Ja han hade lite ärr på huvudet och jättemånga abstrakta (awesome) tatueringar över huvud/kropp^^ - Personligen föredrog jag honom som "odjur". Finns nog en hel del personer som strävar efter just ett sådant utseende och kvinnor/män som tycker det är attraktivt.

Medarbetare på Häxor och Fantasy.

Sehvrin
2011-09-05 11:30
#4

De tidigaste versionerna av Rödluvan har faktiskt en sexuell underton. Många sagor är faktiskt mörkare och med mer vuxeninnehåll än de flesta verkar tro.

Jag tycker dock det är kul när man gör nya tolkningar av gamla sagor, till exempel som i tv-serien 10th Kingdom eller Fables (seriealbum).

//Johanna, medarbetare på miljö.ifokus, svensknatur.ifokus och studier.ifokus

[Thiah]
2011-09-09 23:08
#5

De flesta gamla barnsagor är ju otroligt hemska. Jag jobbar med barn mellan 0-6 år och det är lite svårt ibland när vi på daghemmet/förskolan (vilket namn ni nu använder) har valt gamla sagor som teman.  Jag älskar att sagor inte alltid är fluffiga och är uppväxt med dem men vissa föräldrar verkar tro att sagor alltid är fluffiga.

Sehvrin
2011-09-10 07:50
#6

#5 Ja, visst är det underbart med alla ofluffiga sagor Skrattande Jag tycker sagor är förträffliga berättelser och har turen att ha en vän som också tycker det och därför startade upp berättarkvällar. Så jag brukar lyssna på, och berätta, sagor en gång i veckan under terminerna.

//Johanna, medarbetare på miljö.ifokus, svensknatur.ifokus och studier.ifokus

Annons:
JanGBG
2012-12-26 20:57
#7

Är inte "SnowWhite and the Huntsman" en sådan här modarniserad saga.

Fick den i julklapp av barnbarnen.

Tyckte den var jätte bra!

Upp till toppen
Annons: