06. Varelser

Drakar

2007-09-22 19:27 #0 av: EmmaG

Denna ståtliga varelse är en given del i många fantasyberättelser. För drakar och fantasy går verkligen hand i hand. Hur dem presenteras är dock olika beroende på vem man frågar och vilken kulturer man tittar på.

Drakar porträtteras olika i olika kulturers mytologi, "moderna" västerländska drakar är oftast onda, enormt listiga och giriga, men tittar man på bort mot Asien är dem istället goda och lyckobringande. Och hur kommer det sig egentligen att de återfinns i både Sydamerika, Europa och Asien? En teori är att man hittade fossiler av dinosaurier och sen har historierna om drakar vidareutvecklats under årens gång.  

Men allt eftersom de första upptäcktsresarna upptäckte exotiska djur som krokodiler och pytonormar satte det ibland fart på folks fantasier.
En konstnär som skulle illustrera upptäcktsresanden Marco Polos beskrivning av en alligator lade till öron, fladdermusvingar och ett extra huvud på svanstippen!

Såhär olycklig blev bilden av en alligator som Marco Polo
upptäckte tack vare en fantasirik konstnär

Moderna fantasydrakar är oftast listiga, giriga och magiska på ett eller annat vis. Ibland är magin koncentrerad i en s.k. drakontia som finns inuti huvudet eller i pannan.
I våran svenska folklore kunde draken ändra skepnad till vad den ville. 

Drakar & religion
I många religioner eller mytologier förekommer drakar på ett eller annat sätt.
I asatron var det draken Nidhögg som gnagde på ena roten av världsträdet Yggdrasil, och skulle så småningom leda till världsundergången Ragnarök. Kollar man på runstenar ifrån vikingatiden ser man ofta drakliknande figurer.

Och i bibelns uppenbarelsebok framstår satan som en drake med sju huvuden, tio horn och sju huvudkronor.
I gamla Babylon berättas det om en drake som hette Tiamat, och även hinduerna har någon sorts form av drakar i sina heliga skrifter.
I Storbritannien återfinns draken som symbol i den klassiska sagan om Kung Arthur & Merlin.


Enligt asatron så gnagde draken Nidhögg på livsträdet Yggdrasil

Berättelserna
I gamla sagor och berättelser ifrån antiken är draken ett allvarligt hot, men som alltid kan övervinnas av en vanlig människa. Senare var det riddare som skulle rädda prinsessan ur ett högt torn ifrån den eldsprutande draken.
Men just den kärnan, att draken skall övervinnas av människan är populär och återfinns överallt. Draken är den ultimata symbolen för ondska, och det är en enkel och tydlig symbol.

En av de äldsta drakdödarna är Sigurd, även kallad Sigfried. Han berättelse återfinns i både den nordiska mytologin och i germanska sagor. Sigurd uppfostras av en dvärglik smed vid namn Regin. Sigurd hetsas sedan av Regin att dräpa draken Fafner som vaktar en guldskatt. Senare visas det att Fafner är i själv verket Regins bror, och att Regin egentligen vill döda Sigurd så att han själv kommer åt den magiska niebelungens ring. Men Sigurd smakar på drakblod och lär sig då att förstå fågelkvitter och fåglarna varnar honom för Regins onda planer.

Beowulf är en annan känd saga som de flesta känner till och säkert har läst stycken av i skolan. När Beowulf är gammal och blivit götarnas hövding ger han sig ut för att få tag på en skatt av en drake men blir illa skadad i kampen, men lyckas dräpa draken med hjälp av sin släkting. Tyvärr fick Beowulf aldrig någon glädje av guldet eftersom hans sår var dödligt.

Den klassiska sagan om riddaren som räddar prinsessan härrör ifrån berättelsen om den kristna riddaren Sankt Göran. Göran får höra talas om en stad som hålls i skräck av en drake och för att rädda folket offrar kungen unga kvinnor till draken genom lottdragning. Nu hade lotten kommit till kungens egen dotter och riddaren Göran räddar undan henne och dräper draken. Det finns många varianter på denna historia, bl.a. att Göran gifter sig med prinsessan men i originalversionen blir faktiskt Göran avrättad för att han försökte kristna kungens hustru.

Ja, historier om drakar finns det alltså gott om och t.o.m. seriefiguren Bamse stöter på en drake en gång, men som lyckligtvis lugnar sig om han får äta av Farmors köttbullar!

Tror du på drakar?

Anmäl
2007-09-23 19:06 #1 av: Fallande

Bra artikel :) Mycket läsbart

Anmäl
2007-11-14 23:25 #2 av: knutteknop

bra!

Anmäl
2007-11-15 12:42 #3 av: EmmaG

Tackar =)

Anmäl
2009-06-26 23:46 #4 av: Gunpowdersmoke

Vore bra om du också lade ut vart du fått informationen ^^ då blir det mera artikelmässigt än hobbyskrivning och dina egna åsikter om drakar och andra fantasyväsen du har skrivit om.

Anmäl
2009-06-28 21:39 #5 av: Farwuq

Drakar är väldigt underskattade.

Den vilda glädje jag kände när jag var sexton och hittade en oöppnad flaska brännvin i snön vid fotbollsplan, är tyvärr utom räckhåll idag.

V:  för Astrologi M:  för Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland

Anmäl
2009-06-29 01:17 #6 av: lillNasse

mycket kul att läsa ;D

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.