06. Varelser

Jättar

2007-11-30 12:13 #0 av: EmmaG

I den nordiska folktron kunde jättar ibland vara magiska och visa, men oftast ser vi dom som rätt dumma varelser.

I den nordiska mytologin och folktron kunde jättar ibland vara magiska och visa, men oftast ser vi dom som klumpiga, enfaldiga, ibland lite onda och lömska. Jättar är ofta fientliga gentemot människor och gudar, men många gudar tog ändå jättar som sin make/maka.

Jättarnas historia
Enligt den nordiska mytologin så skapades hela världen av jätten Ymer döda kropp och hans blod blev världshaven och alla dränktes förutom Bergelmer och hans maka, och från dessa två härstammar dagens jättar.

Jättarna regerar i Jotunheim, en av Yggdrasils nio världar, som breder ut sig bortom Midgårds gränser. Stora snöiga berg och djupa skogar avskärmar jättarnas värld ifrån människornas. I Jotunheim finns en fästning kallad Utgård och regenten där är Utgårdaloke. Men jättarna förekommer också i människornas värld, men där lever dom i djupa grottor, och i fjällen i utkanten av Midgård.

Ska man fortsätta i den nordiska mytologin ser det mörkt ut för jättarnas fortlevnad. I Ragnarök, där den slutgiltiga striden hålls mellan gudar och jättar så utplånas alla jättar eftersom det inte finns plats för dom i den nya världen.

Men jättarna lever kvar i människornas tro även efter att Sverige är kristnat.
Numera utkämpar dom strider emot kyrkan istället för Asagudarna, eftersom de inte tål klockklangen.  
I Bibeln kan man hitta jättar i 1 Mos 6:4 och i 4 Mos 13:33-34.

Släkten
En närbesläktad kusin, kanske man kan säga, är cykloperna. I den grekiska mytologin är dessa människoätande jättar med bara ett öga mitt i pannan. Det sägs att Odysseus och hans män blev instängda i en grotta av cyklopen Polyfemos för att äta upp dem. Men Odysseus överlistade dock cyklopen, och flydde efter att ha kört glödgad träpåle i hans öga.  


Vart kommer jättarna ifrån?
En teori är att tron om jättar kommer ifrån människorna som lider av sjukdomen "Gigantism". Det är en tumör på hypofysen som gör att man aldrig slutar växa. Och antagligen är det ifrån dessa människor jättarna kommer ifrån.


Och avslutnings en legend om jätten Finn
Jätten Finn är en legend ifrån Lund. Dets sägs att Finn ska ha byggt Lunds domkyrka och samtidigt gjort en vadslagning med en präst. Ifall munken inte fick reda på jättens namn innan kyrkan var färdig så skulle prästen ge han sina ögon. Just när Finn nästan var färdig kom prästen ropandes hans namn. Prästen (munken) hade hört en jättekvinna sjunga för sitt barn, och i sången nämndes munkögon och pappa Finn. Jätten blev mycket arg över detta och gick ner till kryptan, tog tag i en pelare och tänkte riva kyrkan. Men just då förvandlades han till sten och krympte lite.
Enligt sagan är det alltså Finn man kan se omfamna en pelare i Lunds domkyrka. En annan teori är dock att det är den bibliske Simson man kan se.

Anmäl
2007-12-03 02:28 #1 av: Frida

Det här va matnyttigt Emma! En bra, kort och väldigt informativ artikel, trodde jag hade koll men tji fick jag.

Värdinna på Fantasy
Medarbetare på World of Warcraft

Anmäl
2007-12-03 11:29 #2 av: EmmaG

Kul att höra =)

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.