03. Film & serier

Inkheart

2009-03-10 19:38 #0 av: Frida

Det finns människor som kan berätta historier som nästa verkar verkliga. Och så finns det människor som kan få historierna att bli verklighet.

00013269.jpg

Mortimer "Mo" Folchart har en passion för böcker. En passion som han även delar med sin tolvåriga dotter Meggie. Men Mo har en hemlighet som han inte har berättat för någon; när han läser högt ur en bok kommer bokens karaktärer till liv. Detta är en gåva han smärtsamt fick lärdom av en kväll när han läste högt ur boken Inkheart för sin fru och då treåriga dotter. För när någon kommer ut ur en bok fastnar någon annan i den.

large_Eliza_Hope_Bennett_Inkheart.jpg

I flera år har Mo och Meggie rest runt och besöket gamla antikvariat, även om Meggie gärna skulle vilja besöka en riktig bokhandel då och då. I hemlighet letar Mo efter boken Inkheart så att hans ka kunna få tillbaka sin fru som är fast i berättelsen. Men bokens skurkar dyker upp och vill använda Mos förmåga i sina egna syften, för de vill inte tillbaka in i boken och den världe de kom ifrån.
Med hjälp av Dustfinger, ännu en karaktär från boken, Meggies gammelmoster och Inkhearts författare försöker Mo ställa allt till rätta. Men räddningen kommer från ett oväntat håll, även Meggie har förmåga att läsa böcker till liv.

Brendan-Fraser-Inkheart-lights.jpg

Inkheart överträffade mina förväntningar om att det skulle vara en hyfsat bra film som inte hade budget nog att göra den riktigt bra. Men jag kan lugna er andra tvivlare om att de har verkligen inte sparat på krutet (eller bra animeringar) i denna fantasyfilm baserad på Cornelia Funkes bok Tintenherz. Med stora namn som Brendan Frazer, Andy Serkins, Helen Mirren och Paul Bettany är det både väl spelat och verklighetstroget. Särskillt bra är Paul Bettany i sin roll som Dustfinger, en självisk karaktär som inte finner sig i sitt öde. Det finns även ett intressant inslag om hur en författare bemöter sina fiktiva karaktärer när dessa kommer till liv. Och hur ska en påhittad person, som nu är verklig, kunna leva med att någon annan har skrivt hans livshistoria, både början men framför allt slutet?

18874996.jpg

Bilderna är tagna från filmens officiella hemsida.

Värdinna på Fantasy
Medarbetare på World of Warcraft

Anmäl
2009-03-31 21:05 #1 av: Flickan

ag ser verkligen fram emot att se filmen är definitvt en av mina favoritböcker, vet du om de har planer på att filma även de andra två, bläckmagi och bläckdöd?

Anmäl
2009-03-31 21:42 #2 av: Frida

Det har jag faktiskt inte hört/läst något om. Men det hade helt klart varit roligt att se dem även om jag ännu inte har läst böckerna.

Värdinna på Fantasy
Medarbetare på World of Warcraft

Anmäl
2009-04-10 14:21 #3 av: altrheio

Böckerna bakom filmen är så himla bra. tyckr alla borde läsa den ;) Bra artikel Tramptass!

Anmäl
2009-04-13 22:35 #4 av: Migoff

Filmen var faktisk väldigt bra. Men böckerna är som vanligt bättre ^^.

Anmäl
2009-04-16 14:51 #5 av: nejlikan

Jag har inte läst den än eftersom jag redan har typ tusen andra böcker jag ska läsa, men jag får väll ta och läsa den:) När kommer den ut på bion? 

Anmäl
2009-04-16 18:19 #6 av: Frida

#5 Om du läste artikeln borde du lätt inse att den redan nu går på bio och har så gjort sedan innan artikeln skrevs. Den hade premiär i USA förra året men kom inte till de svenska biograferna fören några dagar innan artikeln skrevs, början av mars i år alltså.

Värdinna på Fantasy
Medarbetare på World of Warcraft

Anmäl
2009-04-21 01:00 #7 av: Siggen

Oj, den måste man ju se!

Har läst alla böckerna, otroligt spännande och bra tycker jag! :)

Anmäl
2009-05-06 13:02 #8 av: EmmaG

Åh har helt glömt bort att jag ska se denna ju! *skriva upp på listan*

Anmäl
2009-05-24 08:05 #9 av: Angelclaw

Oh denna ska jag se :D

//Tess

Sajtvärd på Motor

Medarbetare på: nattsudd och gerbiler

 

Anmäl
2009-07-08 14:52 #10 av: EmmaG

Såg den för ett litet tag, och jag va faktiskt besviken.
Har inte läst böckerna.. Men jag hade nog lite småhöga förväntningar på att de skulle va mer av en fantastisk storfilm som jag tycker att Stardust & Guldkompassen va. Och i jämförelse så var inkheart en besvikelse

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.