Annons:
Etikett02-författare
Läst 9270 ggr
EmmaG
2007-09-23 00:29

C.S. Lewis

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Om mannen som skrev den kända serien Narnia

I Belfast, Nordirland 1898 föddes Clive Staples Lewis, ett barn som senare skulle skriva en av vår tids mest kända fantasyserier.

**Liv och tro
**Lewis växte upp i en kristen familj men hans mor Flora insjuknade i cancer och Lewis bad till Gud om att hon skulle bli frisk.  När hans mor sedan dog ville han inte längre ha med Gud att göra.
Under sin skolgång fick han kunskap om kristendomen och försökte att bli kristen igen men när slutade skolan försvann också tron på Gud igen.
Det gick så långt att i ett brev till en bekant ang. religion skrev Lewis följande ord;
_"Religion är människans uppfinning och saknar fast grund. Primitiva människor skapade religionen på grund av sin okunniga rädsla för åskan och andra naturfenomen. Det var i en sådan situation som en filosofisk jude vid namn Jeshua eller Jesus skapade en kult omkring sig."
_
1917 började han att studera vid Oxford, men avbröt studierna för att delta i första världskriget. När han senare återvände till Oxford för att återuppta studierna började han också att intressera sig mer och mer för religiösa ting. Han började läsa böcker av djupt kristna och träffade andra kristna och/eller mycket intelligenta. En av dessa människor var J.R.R. Tolkien, som han utvecklande en vänskap med. Så småningom blev han kristen igen med stor hjälp av Tolkien och påsken 1929 knäböjde han och erkände inför Gud sin tro. Lewis kristna tro har starkt präglat det mesta av hans verk, även serien Narnia

**Vidare studier och arbete
**När Lewis tagit sin examen hos Oxford fortsatte han att läsa på Cambridge och fick senare sitt första jobb - vikarie åt en lektor och handledare vid University College under ett år. Året därefter blev han även docent i engelska och litteratur vid Magdalen College, Oxford. Där blev han också lärare och handledare.
Under andra världskriget tjänstgjorde Lewis som föreläsare i kristna frågor för RAF (Royal Air Force). Han gjorde även radiodebut med ett radiotal; Rätt och orätt, En nyckel till meningen med universum och vad kristna tror.   

1956 gifte sig Lewis med Joy Davidman Gresham men tyvärr gick Joy bort i skelettcancer 1960. Lewis själv föll i koma och efter 5 månader gick han bort 1963. Lewis blev 64 år gammal.

Böckerna
Lewis började skriva berättelser redan som barn om en fantasivärld som han och hans bror Warren hade hittat på, dem kallade landet för Boxen. I denna värld fanns t.ex. möss i rustningar som red ut för att döda katter. Något som säkert låg till grund för till blivande Narnia.
Men Lewis skrev så mycket mer än Narniaserien under sin livstid, ett fyrtiotal böcker rörande kristendomen på ett eller annat sätt samt 3st sci-fiböcker. Lewis kristna tro är starkt genomlysande i Narniaböckerna och han har även kritiserats för att de kristna jämförelserna är så tydliga. T.ex. att Aslan är en god Jesusfigur som alltid finns där och vakar över sitt land även om han inte är där personligen, samt även att han dör men återuppstår.


Lewis själv skriver att det började med en bild: "Lejonet började med att jag såg mig en faun, som bar paraply och några paket i en snöig skog".

Ännu en tydlig kristen jämförelse är att enbart barn kommer in i Narnia, när syskonen Pevensie är för gamla är det deras släkting Eustace och hans vän Jill som tar deras plats i berättelsen. I en barnbok är det visserligen självklart att magin och det speciella landet enbart är synligt för barn men den religiösa meningen är att för att komma in i himlen måste man bli som ett barn.

Förutom att Aslan är en tydlig Jesussymbol kan också en del av händelserna i böckerna direkt kopplas till händelser i Bibeln, som när Edmund förråder Aslan. Och i Min morbror trollkarlen så lockas Polly och Digory att ringa i en klicka som väcker den onda klockan, en variant av när Adam och Eva åt av äpplet i paradiset.  

Narniaserien består av 7 böcker men dem varken skrevs eller gavs ut i "rätt" ordning.
1950 publicerades Häxan och lejonet men den rättmätiga första boken är Min morbror trollkarlen, som gavs ut 1955. 1951 gavs Caspian, prins av Narnia ut och 1952 kom Kung Caspian och skeppet Gryningen. 1953 kom Silvertronen och 1954 kom Hästen och hans pojke. 1956 kom sista boken Den sista striden. Och för denna bok fick han Carnegie-medaljen, ett av de finaste priserna inom barnlitteraturen.


Staty i Belfast av Lewis som tittar in i en garderob

**Narnia till film
**Filmbolaget Walden media har köpt filmrättigheterna till alla 7 böcker och Häxan och lejonet har redan visats. I maj -08 har Caspian, prins av Narnia premiär.

Testa dina Narniakunskaper **här **

Relaterade länkar

Av: EmmaJ

  • [Personlig sida](javascript:void top.ShowProfile('EmmaJ'))
  • [Kontakta](javascript:void top.ShowProfile('EmmaJ', 'Contact.aspx'))

Datum för publicering

  • 2007-09-22

// Emma, aka Althea

Rockerland - En blogg för oss tjejer som är rock/metalheads
Altheatrollets blogg - En blogg för geeken

Annons:
knutteknop
2007-11-14 23:26
#1

jag älskar narnia men gillar inte filmen


Myrtorpets Möss och Kaniner

EmmaG
2007-11-15 12:43
#2

Åh, jag gillar faktiskt filmen med. Tycker att dom gjorde ett bra jobb med den.. Hoppas det håller i sig till nästa med =)

// Emma, aka Althea

Rockerland - En blogg för oss tjejer som är rock/metalheads
Altheatrollets blogg - En blogg för geeken

[Henke29]
2007-11-15 16:09
#3

Ja jag tyckte oxå den nya filmen var helt okej..
Ska läsa böckerna oxå framöver.
Har köpt en bok nu så de är bara att börja läsa,

leja
2007-11-15 18:21
#4

SKulle vilja vara dig. Har bara positiva minnen av böckerna första gången jag läste de. Har väl blivit lite mer kritisk med åren. Tyckte filmen var helt OK. Hade fått med en hel del av stämmningen från boken, men boken är bättre. Det går väl inte att undvika. Ser fram emot nästa film.

Cool

Vad ska man ha som signatur tro?

Upp till toppen
Annons: