Annons:
Etikett02-författare
Läst 6593 ggr
EmmaG
3/24/08, 7:49 PM

Neil Gaiman

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Idag är han kanske mest känd för boken Stardust när den blev film, men i själva verket är han en mångsysslare inom skrivandets konst och har varit aktiv sen 80-talet.

Neil Gaiman föddes 1960 i England, men bor numera i USA, Minnesota närmare bestämt.
Till yrket är han författare, manusförfattare, skribent och redaktör. Det mesta av hans verk är fantasy på varierande hög nivå, och utspelar sig oftast i vår värld - eller i närheten av den.

Som ung läste Gaiman mycket fantasy, sci-fi och tecknade serier. Som ung man skrev han en hel del noveller, som dock blev avvisade från bokförlagen så han tröttnade och skaffade sig ett riktigt jobb, han blev frilansjournalist. Detta passade honom bra då han fick betalt för att skriva, samtidigt som han fick lära sig hur mediemarknaden fungerade.

Det första seriealbumet Gaiman gjorde hette Violent Cases, men det är Sandman han är mest känd för idag.  Det första numret av The Sandman kom ut i december 1988.
Denna serie skapade historia och blev början av en radda vuxenanpassade serier för serieförlaget DC. 

Vem är då denne Sandman?
Citat ifrån SFbokhandeln;
Han är Drömmarnas furste, själva personifieringen av begreppet "dröm". "The Sandman" är ju det engelska namnet på John Blund, men så kallas han aldrig i serien. Ibland kallas han Oneiros, den grekiska mytologins namn på drömmarnas gud, oftare Morfeus, det romerska namnet på samma gud, men någon gud är han strängt taget inte. Han är en av sju syskon, de Ändlösa, som i åldersordning ansvarar för ödet, döden, drömmen, förstörelsen, begäret, förtvivlan och förvirringen i vår värld (det låter snitsigare på engelska: Destiny, Death, Dream, Destruction, Desire, Despair, Delirium). Hans funktion är att värna och vidmakthålla Drömmarnas rike, det landskap som vi alla besöker då vi sover. Denna sin uppgift sköter han plikttroget, men i övrigt är han en rätt hopplös figur: dyster, humorlös, rigid och utan all social kompetens.

Satir tillsamans med Pratchett

1990 gav han tillsammans med den mer kända författaren Terry Pratchett, ut den fantastiskt roliga boken Goda Omen. Roligheterna och satiren haglar hela boken igenom gällande apokalypsen ifrån Uppenbarelseboken men även magi, ockultism, religion, spionromaner och 1600-tals prosa.  

1993 utgavs en bok med en samling noveller, dikter och andra småtexter ut. Denna hette Angels & Visitations.

1996 tog Gaiman steget in i tv-seriens värld och skrev manuset till en serie som kom att heta Neverwhere. I 6 st. halvtimmeslånga avsnitt möter vi ett folk som lever under Londons gator.
På grund av budgetskäl så fick dock tyvärr hela scener skrivas om eller tas bort, och Gaiman var inte helt nöjd med slutresultatet. Och därför skrev han även en bok om denna värld, där han får med allting som han hade tänkt sig från början.

En tid framöver sysslade han med lite ditt och datt. Bland annat skrev han manuset till ett avsnitt av Babylon 5 som hette "The Day of the Dead", och gav ut en barnbok.

I dag är Gaiman antagligen mest känd för boken Stardust (Stjärnstoft) efter det att filmen med samma namn gavs ut 2007.
Han ville skriva fantasy som den såg ut tidigt på 1900-talet, innan Tolkien kom och satte sin prägel på den. Därför såg han också till att skriva den i rätt sinnestämning, för hand med hjälp av reservoarpennor, i 2 skinninbundna anteckningsböcker.

Första egna boken

Hittills har Gaiman arbetat med en konstnär eller en till författare på alla utgivna verk. 2001 kom hans första helt egna roman - American Gods. Den handlar om hur Amerika har skapats av alla de som kommit under seklernas lopp, om de drömmar, förhoppningar och trosföreställningar de haft med sig, eller mer specifikt - de gudar de fört med sig till den nya världen. De gamla gudarna är inte alls döda, utan bara bortglömda. Men eftersom gudar livnär sig på tillbedjare och de är få nuförtiden så hankar de sig fram så gott det går. T.ex. så driver dödsgudar en begravningsbyrå ute på landet.  
En sorts fortsättning (men ändå inte) på American Gods är boken The Anansi Boys. Den utspelar sig i samma värld och har med sig några av de karaktärerna ifrån American Gods.

Inom en snar framtid utkommer boken The Graveyard Book.

Barnböcker

Längre upp nämnde jag i förbifarten att han även skrivit barnböcker, 3 st. närmare bestämt.
1997 kom The day I swapped my dad for two goldfish, Coraline 2002 och Wolves in the wall 2003.  
Coraline har funnits med hos Gaiman länge. Det började som en saga för hans äldsta dotter, och avslutades för hans yngsta, och var färdigskriven innan American Gods, men förlaget valde att ge ut dem I omvänd ordning.

**En kort bibliografi;

Serier
**Sandman 1-10
Sandman 11 (fristående)
Books of Magic
Black Orchid

**Böcker
**American Gods
Smoke and mirrors
Good Omens
The Anansi Boys
The day I swaped my dad for two goldfish
Coraline
Wolves in the wall
Stardust
Neverwhere

**Film och Tv
**Neverwhere
MirrorMask
Stardust
Beowulf

Länk till Gaimans hemsida

// Emma, aka Althea

Rockerland - En blogg för oss tjejer som är rock/metalheads
Altheatrollets blogg - En blogg för geeken

Annons:
Frida
3/24/08, 9:23 PM
#1

Det är svårt att inte tycka om Goda omen =)

Värdinna på Fantasy
Medarbetare på World of Warcraft

moondancer
3/24/08, 9:50 PM
#2

Neverwhere är underbar. En av dom bästa böcker jag har läst

//Olle
Sajtvärd för svensknatur.ifokus, miljö.ifokus och studier.ifokus

EmmaG
3/24/08, 10:42 PM
#3

#1 Ja, jag måste läsa Goda omen igen när jag är klar med Handelsmännen! <3

Försökte för ett tag sen (ett år sen kanske?) se på serien Neverwhere men hittade bara i kass kvalite på nätet & då orkade jag inte se…synd

// Emma, aka Althea

Rockerland - En blogg för oss tjejer som är rock/metalheads
Altheatrollets blogg - En blogg för geeken

Upp till toppen
Annons: